Is het ontstaan van plooivorming in stoffering normaal?

Het ontstaan van plooivorming in de stoffering van je bank kent verschillende oorzaken. De stoffering rekt uit op de plek waar je vaak zit. De vulling van de bank wordt te zacht of de stoffeer wijze van de bank is niet geschikt voor het leer of stof.

plooivorming in de stoffering
Gemiddelde leestijd: 2 minuten

plooivorming in stoffering

Het ontstaan van plooivorming in stoffering in de bank kan verschillende oorzaken hebben. De plek waar u vaak zit daar rekt de stoffering uit. De vulling word te zacht of de stoffeer wijze van de bank was niet geschikt voor het leer of de stof.

OORZAAK PLOOIVORMING IN STOFFERING

Plooivorming in stoffering ontstaat meestal bij bankstellen met grote zit-oppervlakte. Het grote oppervlak word in 1 keer gestoffeerd bijvoorbeeld bij een 2,5 zit of chaise longue.

De drie zitbank wordt uit 3 delen gestoffeerd. Wanneer er tussen elk zit-deel een trekstrook zit die aan de onderkant van de romp zit vast gemaakt dan is er veel minder of geen plooivorming in stoffering. Bij de 2,5 zit bank is de stof in 2 delen gestoffeerd. De overspanning is daardoor een stuk groter en het risico op plooivorming ook.

Een andere oorzaak is de ondervering. Wanneer er een bolle nosagveer is gebruikt zal de zitting telkens omhoog worden gedrukt. Hierdoor is er een minimale kans op plooivorming. Tegenwoordig wordt vaak gebruik gemaakt van een platte nosagveer of singelbanden als ondervering. Deze ondervering drukt de vulling niet terug in de stoffering. Heeft u een polyether zitting ontstaat er na een aantal maanden kuilvorming met als resultaat plooivorming.

WANNEER IS PLOOIVORMING EEN PROBLEEM?

Plooivorming in de stoffering is op zich niet erg en ontstaat in vrijwel elk modern gestoffeerd bankstel. Klassiek gestoffeerde banken kennen dit probleem bijna niet. Enige plooivorming is dan ook geen klacht naar uw leverancier toe omdat het bijna onoverkoombaar is met een modern gestoffeerde bank. U moet echter wel oppassen wanneer de plooivorming te erg wordt.

Plooivorming is te erg wanneer u het leder of stof kunt oppakken en dubbel kunt neerleggen. Wanneer er dan meer als 2 cm ruimte in de dubbel neergelegen plooi zit dan is de plooivorming te veel. Dit kan worden opgelost door de stoffering in te nemen, de zitting op te vullen of de trekstroken aan te laten spannen. Net als een auto soms onderhoud nodig heeft. Is dit met een bankstel hetzelfde. Bank reparatie kan bij u thuis uitgevoerd worden.

Een beetje ruimte in de stoffering is niet erg. Dit voorkomt dat er teveel spanning op de stiknaden komt te staan. Als er teveel spanning op de stiknaden staan dan kunnen deze knappen.

PLOOIVORMING BIJ LEER

Bij plooivorming in een leren bank speelt nog een andere oorzaak mee want in leer kunnen zogenaamde zit-spiegels ontstaan. Zit-spiegels ontstaan op het deel waar u veel op zit. Het leer rekt daar uit en het omliggende leer niet. Dit kunt u helaas niet voorkomen. Het is een product gebonden eigenschap. Wanneer u de leren bank laat uitvoeren met en bolle nosagvering en een niet te grote overspanning kunt u dit probleem zoveel mogelijk voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *